Wiadomości Rabkoland
Wiadomości
clouds
Data dodania:
1742
Udostępnij:

Rozdmuchane XV Mistrzostwa Polski w Dmuchaniu Balona z Gumy do Żucia!

Duży, większy i… ogromny! XV Mistrzostwa Polski w Dmuchaniu Balona z Gumy do Żucia zbliżają się wielkimi krokami i rozpalają płuca i emocje zawodowych „przeżuwaczy”! Czy padnie rekord? Czyj balon okaże się największy?

Guma balonowa to marzenie każdego dziecka, ale dorośli także w ukryciu dmuchają wielkie balony. Ten wspaniały wynalazek ma już niemal 90 lat i sprawia, że szczęki mamy wyjątkowo mocne, a uśmiechy szerokie. Od piętnastu lat w Rodzinnym Parku Rozrywki Rabkoland, pod Patronatem Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych, odbywają się Mistrzostwa Polski w Dmuchaniu Balona z Gumy do Żucia, które gromadzą coraz więcej amatorów gumy do żucia.

Historia Mistrzostw Polski w dmuchaniu balonów

Pierwsze Mistrzostwa Polski w tej niecodziennej dyscyplinie odbyły się 1 czerwca 2003 roku z udziałem 486 zawodników, a historycznym pierwszym Mistrzem Polski został Brunon Czerwiński (14 lat) z gminu Bliżyn – wydmuchując balon o średnicy 20 cm. Rekordowego balona wydmuchano jednak 4-lata później, a wynik 23,5 cm pozostaje niepobity do dziś. Arcymistrzem w dmuchaniu balona uznaję się więc Lucynę Chuderską, która ze wspomnianym wynikiem pozostaje do dziś niedościgniona.

Dla zawodników przewidziano nagrody w postaci dyplomów, pucharów, a zwycięzca otrzyma nagrodę pieniężną.

Jak zrobić balona z gumy balonowej i wygrać konkurs?

Przepis na sukces jest następujący: należy żuć gumę przez 10 minut (to optymalny przewidywany czas), a następnie nadmuchać z niej jak największy balon. Jego wielkość mierzona jest przez sędziów balonowych za pomocą balonomierzy. Uwaga! Balon należy nadmuchać w obecności wykwalifikowanej kadry mierzącej.

W tym roku Mistrzostwa odbędą się 19 sierpnia w godzinach 13:00-15:00 i będą wspaniałym przedłużeniem długiego weekendu w Rabkolandzie. Udział w Mistrzostwach jest bezpłatny, ale by wziąć w nich udział trzeba kupić bilet do Rabkolandu.

Zapisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco!

sheep
Owca
Owca
Owca
Owca
Preferencje plików cookie
Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies klikając przycisk Ustawienia. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.
Preferencje plików cookie
Wykorzystanie plików cookie

Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookie prosimy o kontakt.